Το βιογραφικό σημείωμα, CV στα αγγλικά, χρησιμοποιείται για την παρουσίαση του υποβάθρου και των δεξιοτήτων μας με σκοπό την εξασφάλιση μιας νέας θέσης εργασίας. Ένα τυπικό βιογραφικό περιέχει μια περίληψη της εργασιακής εμπειρίας και της εκπαίδευσης μας.

Το βιογραφικό είναι από τα πρώτα πράγματα από τα οποία βλέπει ένας εργοδότης, μαζί με την συνοδευτική επιστολή και την αίτηση για δουλειά, και συνήθως χρησιμοποιείται από τον εργοδότη για να επιλέξει τους αιτούντες, οι οποίοι θα περάσουν από συνέντευξη.

Πρακτικά, το βιογραφικό μας είναι ένα εργαλείο μάρκετινγκ, στο οποίο το περιεχόμενο θα πρέπει να προσαρμόζεται ώστε να ταιριάζει σε κάθε αίτηση για εργασία που στοχεύει σε ένα συγκεκριμένο κλάδο. Να έχετε υπόψην ότι ένα βιογραφικό διαφέρει από άτομο σε άτομο. Τα βιογραφικά που χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες ιατρούς, καθηγητές, καλλιτέχνες και από ανθρώπους άλλων ειδικοτήτων μπορεί να είναι κάπως μεγαλύτερα.

Τι πρέπει να έχει ένα βιογραφικό

Το βιογραφικό μας πρέπει να είναι σύντομο (το πολύ ως τρεις σελίδες) και να τονίζει εκείνες τις πτυχές της προσωπικότητάς μας που σχετίζονται άμεσα με τη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Το βιογραφικό καλό είναι να περιέχει λέξεις-κλειδιά που αναζητούν οι πιθανοί εργοδότες, πληθώρα ενεργητικών ρημάτων και να εκθέτει τις δεξιότητες και την εργασιακές εμπειρίες μας με έναν ωραιοποιημένο αλλά ειλικρινή τρόπο.

Υπάρχει κάποιο πρότυπο για τα βιογραφικά;

Ναι φυσικά! Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει το πρότυπο EuroPass το οποίο καθορίζει επακριβώς τη μορφή και το στυλ ενός βιογραφικού. Μπορείτε να το βρείτε σε διάφορες γλώσσες (και στα Ελληνικά) στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Δείτε ακόμα: Πως προετοιμάζομαι σωστά για συνέντευξη